۱۳۸۹ شهریور ۲۶, جمعه

کارهایی که در مصاحبه استخدامی نباید انجام داد

 
 

Sent to you by ali via Google Reader:

 
 

via The Coach by امیر مهرانی on 9/6/10

دوباره درگیر ماجرای مصاحبه استخدامی شدم و همین بهانه خوبی بود برای اینکه در این مورد دوباره مطلب بنویسم. قبلا مطلبی با عنوان نکاتی در مورد مصاحبه استخدامی نوشته بودم که بد نیست نگاهی بهش بندازید. تا حالا تو مصاحبه ها با آدمهای مختلفی برخورد کرده ام. اما می خوام بگم که بعنوان کسی که بارها مصاحبه شونده بوده و حالا مصاحبه کننده، چه کارهایی رو نباید انجام داد. خیلی وقتها افراد بواسطه توان فنی و دانش بالا، کاملا شرایط رو به نفع خودشون می بینن، اما باید در نظر داشت که توان فنی و دانش شما دلیل لازم برای استخدام شماست اما کافی نیست. پس فقط روی تخصص مانور دادن نمی تونه شما رو در مصاحبه موفق کنه. پس برای کسانی که دانش خوب و تبحر در کار دارند رعایت این نکات حیاتی است:

۱- غرور نداشته باشید. منظورم این نیست که خودتون رو دسته کم بگیرید اما فراموش نکنید که با مصاحبه کنندگان از موضع بالا صحبت نکنید. این عامل تاثیر اولیه بدی در نظر آنها خواهد داشت.

۲- محل کار قبلی را خراب نکنید. اگر بدترین تجربه ها را هم در محل کار قبلی خود داشته باشید، نباید از ضعفهای آنها برای بالا کشیدن خود استفاده کنید. این کار در مصاحبه یک خودکشی بی عیب و نقص خواهد بود.

۳- همه چیز را به پول وصل نکنید. گرفتن پول به اندازه دانش و تخصص شما و به اندازه ای که خود را لایق آن می دانید حق مسلم شماست. اما مرتبط کردن هر موضوع کاری با پول  کارفرما را به این نتیجه می رساند که احتمالا شما در مقابل دستمنزد بالاتر از یک شرکت دیگه تعهد خود را فراموش می کنید.

۴- در مقابل قوانین شرکت نایستید. هر شرکتی قوانین خودش را دارد. یکی از معیارهای انتخاب محل کار اینست که جایی را انتخاب کنیم که قوانینش با شرایط ما همخوانی داشته باشد. پس بجای اینکه سعی کنید در مقابل قوانین شرکت ایستادگی کنید یا انعطاف به خرج دهید یا به فکر شرکت دیگری باشید.

۵- شخص مقابل را کم سواد فرض نکیند. بدون شک شما در کار خود بهترین هستید اما نباید مصاحبه کنندگان را بی اطلاع از موضوع فرض کرد. ممکن است آنها به اندازه شما دانش نداشته باشند و شما به هیچ عنوان نباید به شکلی حرف بزنید که به مخاطبتان احساس ضعف بدهید. البته این موضوع را نه تنها در مصاحبه که در هر شرایطی باید رعایت کرد. به نظرم به رخ کشیدن تواناییها یک رفتار کاملا غیرحرفه ای است.

۶- مصاحبه روکم کنی نیست. بارها و بارها دیده ام که خیلی ها میرن مصاحبه و مردود میشن و با افتخار می گن که حال طرف رو گرفتم. قضاوت نتیجه این کار با خودتون.

اما اگر تجربه زیادی در کار ندارید و تازه مشغول بکار شده اید ممکنه شرایط متفاوتی را در مصاحبه تجربه کنید:

۱- لزومی ندارد همه چیز را بلد باشید. خیلی از رزومه های آدمهای تازه کار پر است از انواع اقسام عنوانها و مواردی که تخصص آنها را باید نشان دهد. اما یک آدم حرفه ای می داند که در زمان کم کسی نمی تواند ادعای بلد بودن خیلی از کارها را داشته باشد. پس تنها بر روی کاری که بلد هستید تمرکز کنید.

۲- خود را ضعیف نشان ندهید. درسته که شما تجربه کمی دارید اما این نشانه ضعف شما نیست و دلیل نمی شود که به همه چیز بله بگویید. سعی کنید شخصیت و ویژگی های خود را نشان بدهید.

۳- سکوت نکنید. بسیاری از افرادی که تازه کار بودند و با آنها مصاحبه کردم، یا فقط شنونده بودند یا به سوالات جواب دادند. در مصاحبه ها آنچه که مهم است اینه که مصاحبه کننده از انگیزه ها و استعدادهای شما اطلاع پیدا کنه. پس سعی کنید تعریف خوبی از خودتون ارائه بدید.

۴- رزومه دو خطی نفرستید. گاهی رزومه هایی به این شکل دریافت کردم : "بنام خدا من… علاقه مند به برنامه نویسی هستم. پرانرژی و فعال می باشم. شماره تماس… ایمیل…." باش قبول شما خوبید. استخدام شدید! روزمه شما اگرچه سابقه کاری کمی درش درج خواهد شد اما باید از اهداف و انگیزه های شما بگوید. باید سعی کنید کارهایی مهمی که انجام داده اید یا می خواهید انجام دهید، دوره های آموزشی و مواردی از این دست را در رزومه مشخص کنید.

۵- حواستان به آدرس ایمیلتان باشد. این نکته شاید خیلی هم وزن موارد دیگه نباشه اما گاهی رزومه هایی دریافت می کنم با ایمیلهای عجیب غریب. blackrose2003، shamilakhoshgel و… که قابل ذکر نیست. درست دیدید حقیقت داره! لطفا آی دی چت رومهای یاهو رو برای کار استفاده نکیند.

۶- اخلاق را رعایت کنید. خیلی عذر می خوام که اینو می گم اما من با کسی مصاحبه کردم که بدلیل آدامس جویدن، وسط مصاحبه ازش خواستم مصاحبه را ترک کنه. شخص دیگری بود که شکل نشستنش این حس را منتقل می کرد که انگار بودن در مصاحبه برایش اهمیت ندارد به همین دلیل از او هم خواستم که برود. بعضی های هم بوده اند که با استفاده از حربه "زود پسر خاله شدن" خواسته اند که به نظر خودشون ارتباط برقرار کنن و گاهی از کلماتی استفاده کرده اند که باعث شده چشمای من از حدقه دربیاد. لطفا این کارها را نکنید. بله با خود شما هستم.

۷- سوالات را زیر سوال نبرید. از شما سوال می شود و در این شرایط اگر سوال به مسائل خصوصی شما ربط نداشته باشد، شما باید پاسخ بدهید. پس لطفا نگویید: واااا! این چه سوالیه ؟ و بعد با لبخند مصاحبه کننده را نگاه کنید.

از این موراد که بگذریم در چارگون مشغول استخدام هستیم. برنامه نویس .net، تحلیلگر و طراح سیستم، طراح وب، کارشناس Sharepointو CRM، کارشناس پشتیبانی و نصب و استقرار نرم افزار و مدیر پروژه راه اندازی و نصب و استقرار. برای اطلاع از فرصتهای شغلی روی این لینک و برای ارسال روزمه روی این لینک کلیک کنید.

——————————————————————————————————————————————

در صفحه بپرسید؟ می توانید سوالات خود را در زمینه مطالبی که در بلاگ می نویسم مطرح کنید تا درباره آنها مطلب بنویسم.

می توانید مشترک فید مطالب این بلاگ بشوید و یا در توییتر من را دنبال کنید.

بلاگ سازمانی خود را ثبت کنید تا در Thecoach.ir به خوانندگان جدید معرفی شود.

خدماتی را که می توانم ارائه بدهم مطالعه کنید و در صورت نیاز با من تماس بگیرید.

18 دیدگاه برای این نوشته:

  1. سعید:
    2010-Sep-07 لینکها کار نمی کنن
  2. امیر مهرانی:
    2010-Sep-07 @سعید من تست کردم سالمه.
  3. امیر نام آور:
    2010-Sep-07 جناب مهرانی عزیز مطلب دقیق و کارشناسی شده‌ای رو نوشتید. من هم این روزها درگیر مصاحبه با داوطلبان استخدام در شرکت هستم و تصدیق می کنم مواردی که فرمودید کاملا در تصمیم گیری من تاثیرگذار هست. فکر می کنم هزینه‌ای که برای استخدام افراد با توان فنی پایین تر ولی دارای نگاه و اخلاق حرفه‌ای بالا می کنیم کمتر از هزینه‌ای است که برای استخدام افراد با توان فنی بالا ولی با نگاه و اخلاق غیرحرفه‌ای می‌پردازیم. تجربه نشون داده افراد دارای توان فنی پایین که نگاه حرفه‌ای به کار دارن و اخلاق حرفه‌ای رو رعایت می‌کنن به سرعت می تونن در مسائل فنی خودشون رو اثبات کنن ولی عکس این قضیه هرگز صادق نبوده!
  4. Hoda:
    2010-Sep-07 خیلی کامل و جامع بود ممنون خیلی به دردم خورد
  5. فری:
    2010-Sep-07 مصاحبه کننده حق توهین رو به کسی نداره . خدا که نیستی به هر سوالت جواب داده بشه تو در مقام کارفرما یا صاحب کاری نه بیشتر آره با خودت هستم . در ضمن تو هم خودت خوب میدونی که تو این مملکت کسی دنبال تخصص نیست . آشنات رو استخدام کن پسر تخصص کیلو چنده ؟
  6. امیر مهرانی:
    2010-Sep-07 @فری اصلا باهات موافق نیستم. این مطلب رو بخون لطفا: http://thecoach.ir/1389/05/23/%d9%be%d8%a7%d8%b1%d8%aa%db%8c-%d8%a8%d8%a7%d8%b2%db%8c-2-0-3/ در ضمن من نمی دونم بحث توهین رو شما از کجا آوردی. من جایی از توهین به مصاحبه شونده صحبت نکردم و گفتم اگر سوال خصوصی نباشه شما موظف هستید جواب بدید.
  7. میلاد:
    2010-Sep-07 البته بند پ رو فراموش نکنید چون بد جوری اعتماد به نفس رو بالا میبره!!!
  8. مایا:
    2010-Sep-08 مرسی امیر جان طبق معمول عالی بود مطلبی که نوشتی
  9. آيدين ك:
    2010-Sep-08 من هم مطلبي در اين مورد داشتم: موقع مصاحبه از اين اشتباهات نكنيد http://ieplusit.blogspot.com/2010/03/common-job-interview-mistakes.html
  10. امیر مهرانی:
    2010-Sep-08 @آیدین ک جالب بود. ظاهرا همه جای دنیا آسمون یک رنگه. اون مورد زیاد صحبت کردن هم نکته خوبی بود که من یادم رفت بنویسم. مرسی بابت لینک.
  11. احسان ولی نوری:
    2010-Sep-09 آقای تهرانی، من آگهی چارگون رو دیدم و رزومه ارسال کردم، با من تماسی گرفته نشد، البته قصد ندارم از شما بخواهم که برام پارتی بازی کنید، میخوام بدونم چرا با ارسال این همه رزومه هیچوقت با من تماسی گرفته نمیشه؟ آیا این دلیلی بر پارتی بازی در اکثر شرکت ها نیست؟ رزومه من رزومه دو خطی نیست، به نظر خودم رزومه ای تقریبا حرفه ایست اما اینکه جرا مورد توجه قرار نمیگیره برای خودم هم عجیبه.
  12. امیر مهرانی:
    2010-Sep-09 @احسان ولی نوری آقای ولی نوری عزیز من مهرانی هستم (نه تهرانی) در حال حاضر بیش از 300 رزومه به شرکت رسیده که عملا بررسی همه این رزومه ها و تنظیم وقت مصاحبه بسیار زمان بر خواهد بود. پس مسئله پارتی بازی منتفی است. اگر شما برای جاهای مختلف رزومه می فرستید و پاسخی نمی گیرید بهتره در رزومه خودتون بازنگری کنید. ممکنه رزومه شما از نظر خودتون خوب باشه ولی از نظر دیگران اینطور نباشه. ولی واقعا برای من سوال شده چرا ما اینقدر صحبت از پارتی بازی می کنیم؟
  13. امیر مهرانی:
    2010-Sep-09 @احسان ولی نوری نکته دیگه که فراموش کردم بگم این بود که در صورتیکه برای مصاحبه با شما تماس گرفته نشه به این معنی بوده که شرایط شما با نیاز شرکت مطابقت نداشته.
  14. احسان ولی نوری:
    2010-Sep-10 آقای مهرانی، رزومه من کپی هوشمندانه ای از یک رزومه حرفه ای بود. ضمنا الان اصلا بحث من شرکت چارگون نبوده و نیست. بحث من اینه که در اکثر شرکت ها آگهی استخدام یک چیز فرمالیته است و نهایتا کسی انتخاب خواهد شد که ارتباطی غیر کاری با کارمندان و مدیران شرکت داشته باشد. البته این فرد میتونه از لحاظ علمی هم مناسب باشه ولی مهم اینه که اون شرط رو که گفتم داشته باشه. من هیچ جای صحبتم نگفتم در شرکت شما پارتی بازی میشه پس سو تفاهم نشه حدای ناکرده.
  15. امیر مهرانی:
    2010-Sep-10 @احسان ولی نوری به نظرم اشتباه اول کپی رزومه است. در این مورد حتما خواهم نوشت. در مورد ارتباطات می خوام بگم که این موضوع رو از پارتی بازی جدا بدونید. در کار حرفه ای طبیعیه که من نوعی همیشه به سراغ افرادی میرم که سابقه ذهنی از اونها دارم و از کیفیت کارشون باخبر هستم. هزینه نیروی انسانی برای یک شرکت هزینه بالایی است بخصوص در کار تخصصی پس طبیعیه که همه شرکتها از افرادی استفاده کنند که تضمینی پشت آنها باشه شما خودتون هم به این موضوع اشاره کردید. اینکه یک نفر رو بیاری چند ماه روش سرمایه گذاری کنی و بعد نتیجه نده ضربه بزرگیه. مثل این میمونه که شما بخوای لباس بخری و یکی از اقوام شما مغازه فروش لباس داره که مدلهای مورد نظر شما رو می فروشه. شما در این شرایط چیکار می کنی؟ به نظرم اگر توانایی های فنی هرکسی خوب و قوی باشه قدم دومش اینه که ارتباط سازی کنه. ما تو ایران به این می گیم پارتی بازی اما همه جای دنیا روشهای ایجاد ارتباط موثر رو درس می دن. این تفاوت دید هستش. پارتی بازی یعنی یک آدم بیسواد رو بیاری سرکار. مثلا استخدام بانک از طریق آزمون ورودی هست، کسی رو بدون آزمون وارد کنی که سواد کمتری از دیگر شرکت کننده ها داشته باشه. این پارتی بازیه و ضایع کردن حق دیگران.
  16. علي نعمتي شهاب:
    2010-Sep-12 امير جان عالي نوشتي. من با اجازه‌ات چند تا نکته کوچک را براساس تجربه‌ي شخصي‌ام اضافه کنم: 1. سعي کنيد بتوانيد در چند جمله‌ي کوتاه به فرد مصاحبه‌کننده نشان دهيد که تخصص شما دقيقا چيست و قرار است براي کارفرما چه کار کنيد. 2. سر وقت به قرار برسيد؛ نه زودتر و نه ديرتر (اين خيلي نکته‌ي مهمي است که معمولا بهش دقت نمي‌کنيم.) اگر زود برسيد اين پيام منفي را دارد که خيلي براي رسيدن به اين شغل عجله يا نياز داريد. اگر دير برسيد هم که ديگر معلوم است چه پيامي به طرف داده‌ايد! 3. اين کاملا درست است که نبايد محل کار قبلي را خراب کنيد؛ اما حتما براي ترک شغل‌تان انگيزه‌ي مثبت داشته باشيد. يعني مثلا به کارفرماي جديد بگوييد دنبال تجربه کسب کردن در حوزه‌ي کاري جديد هستيد (مثلا من تمام تجربه‌ام در زمينه‌ي فرايندها بود و مي‌خواستم بروم وارد حوزه‌ي استراتژي بشوم.) 4. لطفا متوهم نباشيد و اغراق هم نکنيد! خيلي وقت‌ها ما آن چيزي که فکر مي‌کنيم نيستيم يا اين‌که مي‌خواهيم به هر علتي مي‌خواهيم خود را چيزي نشان بدهيم که خودمان هم مي‌دانيم نيستيم. لطفا نه به خودتان دروغ بگوييد و نه به طرف مقابل. 5. حاشيه نرويد. سؤال طرف را با کم‌ترين جملات ممکن ولي کامل جواب بدهيد. براي وقت خودتان و مصاحبه‌کننده اهميت قائل باشيد.
  17. امیر مهرانی:
    2010-Sep-13 @علی نعمتی شهاب مرسی علی نکات مهمی بود.
  18. حسین:
    2010-Sep-13 مطالب کاملا مفیدی بود ممنووووووووووووووووون

ارسال نظر سریع


 
 

Things you can do from here:

 
 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر